Friday, October 23, 2009

Facebook


Facebook uzun süreden beri eski Facebook değil, bambaşka bir şey oldu. Sanki tüm interneti içine topladı herifler. MSN'in yerini Facebook Chat aldı, e-postaya ek yapılan fotoğraflar Facebook'a yüklenir ve "tag"lenir oldu ve videolar YouTube yerine Facebook video üzerinden paylaşılıyor


Ülen tüm bu olanlar neye işaret, nereye gidiyor bu dünya diye düşünürken cevabımı Wired dergisinin Temmuz sayısında buldum.


Meğerse Facebook'çular interneti ele geçirmeye çalışıyorlarmış. Şu an Google'ın olduğu yere geçip insanların internete çıkış kapısı olmak isterlermiş. Bunu yapabileceklerine dair inançlarının dayanak noktası ise kullanıcıların doktor bulmak, en iyi fotoğraf makinesini satın almak ya da seyahat edecekleri ülke hakkında bilgi almak için Google'ın algoritmalarına dayalı arama sonuçları yerine tanıdıklarının yaptıkları, yazdıkları ve önerdikleri şeylere başvurmayı tercih edecekleriymiş.


Bu söylediklerini yapabilmek için Facebook Search'ü daha kullanışlı hale getirmeye çalışıyorlar ve arkadaş paylaşımları içinde arama yapılabilmesini sağlamak istiyorlarmış. Sanırım çok yakın zamanda "Status Update"ler içinde arama yapabileceğiz. Örneğin Facebook Search'ten "göz doktoru" diye arattığımızda Horatio: göz doktorundayım böhüüü status update'ini görüp Horatio'ya "Oo Horatio'cum geçmiş olsun, bizim de bi göz doktoruna gitmemiz gerek seninkini tavsiye eder misin?" diye sorabileceğiz.


Facebook'un bu şekilde ataklarla yaygınlığını ve kullanım oranını arttıracağı kesin, ancak Google da boş durmuyor, Google Docs, Books, Chrome tarayıcısı, Android işletim sistemi gibi ürünlerle kendini başka bir noktaya taşıyor.


2 comments:

  1. çok güzel yazmışım aferin gerçekten

    ReplyDelete
  2. Herkes ister mi herşeyinin ortada olmasını?
    Ben facebook'u sevmiyorum. Profilimi de mini mini limitledim. Her an çıkabilirim bile.
    Benim gibi bir herşeyini yazıya döken tip için bile çok tehditkar buluyorum bunu.

    ReplyDelete